Intarsian med vackra Nyköpingsmotiv
Foto Gun Johansson
Under 2020 fick Bildgruppen ta emot en förnämlig gåva. Lennart Uppman, Linköping, överlämnade ett faner med inläggningar av fyra Nyköpingsmotiv. Arbetet hade tillkommit på initiativ av Lennarts far, Hezekiel Uppman, född 1900, som barn boende i Nyköping. På 1940-talet hade han låtit tillverka ett ”minnesverk” av Nyköping, nämligen detta faner. Tack, Lennart!
Blev en vacker tavla
Bildgruppen kontaktade snickeriföretaget Eriksson & Söner i Vrena. Företagets nestor, Åke Larsson, erbjöd sig att utan kostnad montera faneret och ytbehandla det, och tillsammans med sina medarbetare gjorde han ett vackert arbete som nu pryder Bildgruppens lokal. Tack Åke och andra!
I Bildgruppen sökte vi forska i historien bakom intarsian, länge utan framgång. Men – plötsligt – dök ytterligare ett exemplar av bordet upp i Nyköping. ett bord på piedestal med samma motiv men med andra träslag som visades upp för Bildgruppen. Ägarens far köpte bordet redan på femtiotalet.
Innehavarens bekant Roland Karlsson, 97 år, bosatt i Örebro har också ett ”Nyköpingsbord”. Han är släkting till Uppmans och har bidragit med mer information om bordets historia: Sex bröder Uppman ville ha ett minne från deras ungdoms stad. En av bröderna fick i uppdrag att ta fram en intarsia med Nyköpingsmotiv som skulle limmas på en bordsskiva. En skicklig snickare på Nordiska Kompaniets möbelverkstäder i Nyköping tillverkade sju exemplar av intarsian på sin fritid. Bröderna och Rolands mor maja, som var kusin med brödernas mor, fick varsitt exemplar.
Finns det någon som har kännedom av var de övriga exemplaren hamnade och vem var den skicklige snickaren?
Roland Knutssons bord
- Klicka på bilden ovanför bildtexten för full storlek.
- Öka och minska bildens storlek genom kommandot Ctrl+, Ctrl -.
- Klicka på vänsterpilen för att återgå till galleri.
Nedan de fyra motiven på bordet.